Till toppen

Om oss

ROOFY SAFETY är ett projekt med kampanj som jobbar med säkerheten för brädåkare (skateboarding, snowboarding, surfing m.m.). Vi engagerar ungdomar och äldre som ROOFY SAFETY ambassadors för aktiviteter tillsammans med föreningar, organisationer och med branschen. Projektet får driftsstöd av Arvsfonden 2013-2016.

om_roofy

Oscar ”Roofy” Sahlin Liliekvist, en av Sveriges mest välkända longboardåkare, omkom efter en olycka i Västervik i september 2009. Oscar hade ingen hjälm på sig när han ramlade av sin longboard.

Omedelbart efter Roofy’s olycka började en diskussion mellan hans vänner, syskon, föräldrar om att starta en förening, Roofy Safety Ambassadors (RSA / Roofy Safety). Denna bildades i september 2010 i samband med en Memorial Ride.

Stadgarna innehåller bl.a. följande:

  • Medlem kan en individ bli om man är skateboards-, freeboard, utövare av sporter och/eller vän till Roofy/Oskars Sahlin-Liliekvist.
  • Föreningen skall verka för att all sport, inte bara är kul att utöva, utan också är säker.
  • Föreningens verkar i första hand för skateboardsåkare, snowboardåkare säkerhet men kan bidra ta alla sporters säkerhetstänkande.
  • Föreningen verkar genom sina medlemmar för förmedla säkerhetskunskap och vaka över att skateboards- snowboardåkning blir så säker som möjlig.
  • Medlemmarna som har lovat att förmedla säkerhetskunskapen har rätt att kalla sig Roofys Safety Ambassador RSA.
  • Föreningen skall verka för att engagera ungdomar i föreningsarbetet och säkerhetsarbetet.

Vill du vara med och göra skateboardåkning en säkrare sport? Kontakta oss och bli en Roofys Safety Ambassador!

 

Roofy Safety Ambassador Historia

Från Västerviks Tidningen:

Roofys olycka ledde till något positivt

Av Elin Lönn 0490-66619. Publicerad 2012-03-06 00:00, uppdaterad 2012-03-08

Roofy’s Safety Ambassadors är en förening som jobbar för att ungdomar inom actionsporter som skateboard ska använda skydd. Initiativet kom när Oscar Sahlin Liliekvist omkom efter en olycka 2009.

Oscar ”Roofy” Sahlin Liliekvist, en av Sveriges mest välkända longboardåkare, omkom efter en olycka i Västervik i september 2009. Oscar hade ingen hjälm när han ramlade av sin longboard och efter olyckan började Oscars familj och vänner fundera på hur de skulle kunna lära av det som hänt.

Vänner till Oscar, eller Roofy som var hans artistnamn, organiserade en förening som kom att kallas RSA – Roofy’s Safety Ambassodors.

bengt_artikel_vt

Bengt Sahlin, pappa till Oscar Sahlin Liliekvist, är sekreterare i Roofy”s Safety Ambassadors. Foto: Anders Steiner

– Vi kom igång ordentligt med organiserade möten under 2010, säger Oscars pappa Bengt Sahlin. Han är själv sekreterare i föreningen och hans yngsta son är ordförande.- Vi har styrelseledamöter från olika delar av landet, säger Bengt.

I maj förra året blev en annan Oskar skadad efter en olycka i Båstad. Han hade inte heller haft hjälm och då började RSA delta vid tävlingar och arrangemang i actionsporter. Där har de gratislotterier med skyddsutrustning som priser. De delar även ut första hjälpen-väskor som de får från sponsorer. Det är i första hand vardagsåkarna som RSA vänder sig till. Tävlingsåkarna använder redan skyddsutrustning. Bengt tycker inte att ungdomar borde få åka i skateparker och hallar utan hjälm.

– Det finns ju regler för sådant på arbetsplatser och i andra sporter som hockey, det borde finnas här med.

Sedan starten har föreningen fått kontakt med föreningar i andra länder. I Singapore var det en dödsolycka i augusti förra året och RSA skickade tröjor och annat material. De har även fått förfrågningar från bland annat Tyskland och USA.

– Vi ska ha fem teamriders nu, det är personer i föreningen som ska prova olika typer av skyddsutrustning och sedan ge sina synpunkter. Det ska vi jobba med i sommar, säger Bengt.

RSA har växt och blivit en rörelse. De har själva anordnat tävlingar i Stockholm och skänkt pengar till Världens Barn. Bengt Sahlin säger bedrövelsen över att Oscar åkte utan hjälm finns kvar men att det känns väldigt bra att se vad olyckan ändå har lett till.

– Vi har lyckats vända det till något positivt. Vi måste ändra attityden hos ungdomarna och göra dem riskmedvetna.

 

Om Roofy:

Oskar_newOskar Sahlin Liliekvist föddes 1988 i Västervik och växte upp där. Han flyttade hemifrån vid dryga 17 års ålder för att leva med och ta hand om sin nyfödda dotter (2006). Han gick ut gymnasiet 2008. Målet var att komma in på Polishögskolan. Oskar älskade fart och utmaningar. Han provade på många olika aktiviteter i tonåren. Snowboard blev en favorit, som sedan utvecklade intresset för både Freebord och Longboard. Han var alltid vetgirig och nyfiken. Tappade sällan humöret och uppfattades som en god kamrat.

En solig söndag eftermiddag, den 20 september 2009, skulle han bara ta en tur på sin Longboard innan barngymnastiken, där han var hjälpledare. Backen som han åkte, inne i Västervik, var inte särskilt brant. Han tappade av oklar anledning kontrollen över brädan och flög enligt ögonvittnen baklänges och slog i asfalten. Oskar hade vid tillfället ingen hjälm.

Dagen efter olyckan förklarades Oskar vara hjärndöd. Eftersom han redan som 16 åring hade anmält sig till donationsregistret, så blev han organdonator och fem människor fick möjlighet till fortsatt liv.

 

Skrivet av Oskar mamma.

 

Oskars artikel Freeboard 2007:

Hey, gissa vad? freebords finns att köpa i sverige nu!www.freebords.se

Men det var inte därför jag skrev… Freebords går att åka på plan mark! det tar bara lite tid innan man fått in tekniken hur man ska trycka ifrån. En freebord är huvudsakligen en ”bombnings-bräda” men jag använder den som en longboard nu när jag bytt hjul och kullager.
Att glida fram ”snowboard style” är helt underbart! och när man gör en 360 på marken förbi någon så får man ganska fina blickar ^^
Vi har försökt att svara på de flesta frågor på vårat forum (vilket håller att få ett ansiktslyft) så om ni är sugna på lite snowboard känsla som räcker längre än en vecka i sälen, så kolla in lite freebord filmer! det finns ganska sjyssta at streama på 
www.gofreebording.com
Och jag har inte stavat fel när jag skriver ”Freebord” dom har tagit bort A:et för att vara lite unika. (det finns så mycket olika ”boards” överallt)

Hälsningar
Oskar Liliekvist
Team rider, Freebord Sweden

 

Artikel från Freeboard:

Roofy är död genom longboardolycka i Västervik 20090921.

Det är med stor sorg jag kan kan meddela att vår vän och Freebord TEAM åkareOskar Sahlin Liliekvist alias ”Roofy” dog tragiskt igår 090921 i en longboardolycka i Västervik. Vi har inga detaljer än ( så det som skrivs är hörsägen). Tydligen så började longboardbrädan ”wobbla” i hög hastighet och Roofy tappade kontrollen på brädan under en microsekund, föll av och slog i bakhuvudet i asfalten så hårt att han fick hjärnblödning och trots intensiva försök så gick Roofys liv inte att rädda, han dog dagen efter på neurointensiven i Linköping.

Vanligtvis brukade Roofy förespråka säkerhet och var ett föredöme för andra ungdomar genom att alltid använda hjälm och andra skydd när han utövade brädsporter av diverse slag. Vad som hände igår är oklart.

Det finns så mycket att tacka Roofy för, hans stora engagemang och glöd för brädsport, nu går det inte längre. På en microsekund ändras allt, det är känslor av sorg och ilska över att livet kan te sig så orättvist och ta en så snabb vändning mot det sämre. Vi som känt Roofy ett par år nu genom hans engagemang i Freebordkretsar, forum, träffar m.m vet vilken go kille och kämpe han var.

Respekt och högaktning är lämpliga ord att ta till när man pratar om Roofy’s person. Roofy var ambitös, -prioriterade skolarbetet med goda resultat, han var ung ansvarstagande pappa till dottern & ögonstenen Nova. Roofy kämpade på och arbetade på 2-3 ställen samtidigt för att få vardagen att gå ihop.

Gå nu in på vårt forum och/eller Oskarsa Facebook sida och skriv några rader om hur du upplevde dina stunder med Roofy. Och framför allt, om det är nåt vi alla kan lära oss av denna tragiska olycka så är det att HJÄLM alltid skall bäras vid all fartidrott. Jag kommer att bli galen om nån dyker upp på våra brädträffar i fortsättningen utan att hjälmen är på, det är en skymf mot Roofy’s minne och hans dotter Nova.

VILA I FRID MIN VÄN, DU KOMMER ALLTID ATT FINNAS I VÅRA TANKAR OCH HJÄRTA.
Johan

http://www.freebords.se/?s=roofy